Permanenta färgpennor har ett brett användningsområde. En skogsvaktare berättade för mig hur han märkte ut träd med hjälp av vattenfasta pennor. Några vänner inom byggsektorn märkte både plåtar, plast och kartonger med permanenta pennor, så dom är användbara inom många områden.

I den här artikeln så kommer jag att berätta om olika användningsområden för olika professioner såsom byggsektorn, utbildningssektorn, skogsindustrin och detaljhandeln för att bara nämna några.

Vad är en permanent märkpenna?

Dessa kallas också för vattenfasta pennor, spritpennor eller markeringspennor. Syftet med en permanent penna är som det låter, den skall hålla för väder och vind utan att försvinna eller blekna. Wikipedia har en kort beskrivning om märkpennor.

Detta uppnår man i  produktionen genom att tillföra olika kemikalier, vanligen akrylpolymerer. Varje tillverkare har sina egna, hemliga recept.

Vad är fördelen med markeringspennor?

Det håller för väder och vind

Om du ofta märker upp brädor och stockar utomhus så vet du hur svårt det kan vara att få markeringen att sitta kvar. Här kan en permanent märkpenna vara till stor nytta. Ett exempel på en sådan penna är Ryon Märk Gigant som fäster otroligt bra på dessa material.

De håller för stort slitage

Inom byggindustrin så utsätts material ofta för hård nötning och slitage. Då behövs märkpennor som står pall. Här är det viktigt med kvalité, så kolla upp tillverkarna noggrant. Be gärna om ett varuprov så att du får testa produkten först.

Mångsidighet

Ett problem med många pennor är att det kanske fäster bra på ett material medans ett annat, som till exempel plast, kan vara mycket svårt att fästa på. En bra märkpenna bör ha god fästförmåga på en rad olika material som plast, glas, metall, gummi, sten, trä m.m.

En permanent penna som fäster bra på många material är därför mycket mångsidig och därmed också mycket eftertraktad på marknaden. Leta därför efter en kvalitetspenna, det kommer att löna sig. Pennorna från Ryon Märk AB är utformade för att klara tuffa ytor och material.

stämplat timmer

Pennor för industri

Industrin använder markeringspennor för en rad ändamål. Det kan vara allt från att märka upp kartonger till betydligt svårare uppgifter som att märka däck, plasttunnor, kabeltrummor, verktyg m.m.

Många av dessa material är svåra att skriva på. Men på grund av lämpliga och säkra kemikalier som används i tillverkningen så kan man få tuschet att fästa på det mesta material.

Skogsindustrin har en stor utmaning i att stämpla träd och virke, speciellt om det är mycket kåda i träet, vilket ställer höga krav på leverantörer av stämpelfärger. Produkter som de från Ryon Märk AB är utformade för att klara av branschens krav.

För att göra märken på tyger

Modedesigners och textiltillverkare måste ibland göra märken på tyg. På grund av hur dessa material hanteras kan markeringar försvinna eller blekna men med hjälp av en permanent markeringspenna för textilier så sitter markeringen kvar.

Dessutom, för att underlätta, kan markeringspennan användas för att skriva mått på tyget, vilket gör skapandet mycket enklare för modedesignern.

För medicinsk behandlingmarkering plastikkirurgi

Inom den medicinska sektorn används permanentpennor utan giftiga kemikalier för att göra märken på kroppen utav plastikkirurger och andra läkare inför en operation. Märkena guidar dem om hur man ska gå tillväga för kirurgiska ingrepp.

Konst

Detta är ett av de vanligaste sätten dessa produkter används på, att rita och skriva med. Men som vi ser ovan så gör det mycket mer än så.

Trots det är det en utmärkt produkt för att skriva med eller skapa fascinerande konstverk som lägger till mycket mer än bara färg till det skapade stycket. 

Varning vid användning av permanenta märkpennor

När du köper någon av dessa produkter bör du inte bara titta på effektiviteten. Din säkerhet är också en viktig prioritering.

Se till att produkten inte innehåller några giftiga kemikalier som kan vara skadliga för dig och din omgivning. På så sätt kan du också skydda dig själv, andra användare (särskilt barn) och miljön.

Slutligen

Det finns många industrier som kan dra nytta av permanenta pennor. I den här artikeln har vi gått igenom några av dem och betonat vikten av dessa produkter.

Så som du läst ovan, oavsett om du gillar textil- och designbranschen, byggbranschen eller andra områden, så finns det många användningsområden. Du bör bara se till att den produkt du väljer passar ditt användningsområde utan att belasta miljön eller påverka hälsan.